Over ons
De AnderhalveLijn bestaat uit specialisten die werken in dienst van en op de locatie van de huisarts. Zij leveren verzekerde zorg, waarbij de financiering via het 1ste lijn zorgbudget loopt. Enerzijds creëert de huisarts hiermee tijd voor andere zaken en anderzijds is de patiënt geen eigen risico kwijt. Resultaat: betere zorg en een forse kostenbesparing voor het zorgsysteem.
Inleiding
Sinds 2010 is de werkdruk van de huisartsen toegenomen omdat de ziekenhuiszorg is gebudgetteerd en een deel van deze 2de lijn zorg is afgewenteld op de huisarts. In meerdere steden zijn pilots opgezet met anderhalvelijnszorg om dit te ondervangen. Deze hebben een wisselend succes gekend waarbij het grootste probleem is dat deze pilots vanuit de 2de lijn zijn opgezet en gefinancierd uit het 2de lijn budget.
De Coöperatie AnderhalveLijn heeft een succesvolle pilot in een grote huisartsenpraktijk in Utrecht afgerond met volledige financiering binnen het 1ste lijn zorgbudget. Dit is een groot succes gebleken voor de huisarts, de patiënt, de specialist en de verzekeraar
Hoe werkt het in de praktijk?
In overleg met de huisarts wordt bepaald aan welke specialismen behoefte is en of er voldoende potentie is voor deze specialismen (minimaal één dagdeel in de twee weken). Specialismen die vaak gevraagd worden zijn Interne Geneeskunde, Algemene Chirurgie, Psychologie, Gynaecologie, Geriatrie en Radiologie. De specialisten werken in de verlengde arm constructie bij de huisarts en zijn de rest van de week voor overleg bereikbaar.
De huisarts declareert de consulten en verrichtingen van de specialisten bij de verzekeraar. De Coöperatie AnderhalveLijn stuurt een nota voor haar werkzaamheden aan de huisarts en de AnderhalveLijn betaalt de specialist voor de verrichte werkzaamheden.
De Coöperatie AnderhalveLijn levert deze anderhalvelijnszorg, verzorgt alle noodzakelijke randvoorwaarden (verzekering, behandelinformatie, richtlijn HASP, klachtenprotocol, etc.) en ontlast de huisarts.
Randvoorwaarden huisartspraktijk
5.000 patiënten of meer
Beschikbaarheid van spreekkamer en/of behandelkamer voor specialisten (per dagdeel)
Vervolgstudie en doel
De Coöperatie AnderhalveLijn is bezig met een vervolgstudie in samenwerking met deelnemende huisartspraktijken. Hiervoor ligt een subsidieaanvraag bij ZonMw. Doel is om de initiële resultaten te valideren en publiceren, en voor de huisartspraktijk een goede werkzame zorgconstructie aan te bieden.